Yoga

Workshops

Ontdek de helende kracht van yoga

In mijn yoga workshops werk ik met een mix van yin yoga, hatha yoga en hier en daar een flow. Ik heb ze ontworpen rondom verschillende thema’s, waardoor elke workshop uniek is en zich focust op een specifiek aspect van gezondheid.

Bij elke workshop leg ik het thema kort uit en geef ik gezondheidstips mee die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Mijn yogaworkshops zijn speciaal ontworpen voor kleine groepjes van maximaal 12 deelnemers. Op deze manier kan ik elke deelnemer persoonlijke aandacht geven en de houdingen aanpassen waar nodig.

Ook als je nog geen ervaring hebt met yoga, ben je van harte welkom om deel te nemen aan mijn yogaworkshops.

Mijn yogaworkshops duren ongeveer 2 uur, waarvan 1,5 uur bestaat uit yoga en de rest van de tijd is gereserveerd voor het nagenieten met een heerlijk kopje thee en een kleine versnapering.Er is dan ook ruimte om vragen te stellen.

Als je op zoek bent naar een manier om je lichaam en geest te versterken en te ontspannen, kom dan naar mijn yogaworkshops. 

Yogavormen 

Yogavormen die worden gebruikt tijdens de yogaworkshops

Yin Yoga

Yin yoga is een relatief jonge vorm van yoga die snel aan populariteit wint.  Terwijl de focus bij de meer yange vormen van yoga meer op de spieren is gericht, werkt yin yoga op de diepere bindweefsels zoals fascia, botten, gewrichten. 

Het is een rustige en meer meditatieve vorm van yoga.  De houdingen worden grotendeels liggend of zittend uitgevoerd en een langere tijd (+/- 3 min) aangehouden met zoveel mogelijk ontspannen spieren.  Hierdoor kom je tot diepe ontspanning, stimuleer je de meridianen en organen en maak je ruimte in je lichaam en geest. 

Een ideale aanvulling op yangere yogavormen én onze hectische levenswijze. 

Hatha Yoga

Hatha yoga is de meest klassieke vorm van yoga.  De term hatha bestaat in het Sanskriet uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden.  Hatha yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te krijgen over de geest en vooral het lichaam.  De houdingen worden grotendeels statisch (niet-bewegend) uitgevoerd; dit maakt dat hatha nog een rustige vorm van bewegen is, die wel op de spieren werkt.

Flow Yoga

Bij flow yoga worden de houdingen dynamisch uitgevoerd. Synchronisatie van adem en beweging is belangrijk. Doordat de houdingen achter elkaar worden uitgevoerd, kom je in een “flow”.   

Door het tempo en de focus op je ademhaling heb je geen tijd om aan iets anders te denken en zal je meevloeien met de bewegingen.  Je lichaam wordt sterker en soepeler en je gedachtenstroom zal worden stilgelegd.  Doordat de bewegingen sneller achter elkaar worden uitgevoerd, werk je ook cardiovasculair. 

Lunarflow Yoga

Als tegengewicht voor onze drukke , solar levensstijl is deze lunar flow – die gebruik maakt van de kalmerende maanenergie – heilzaam voor iedereen die stress ervaart en (meer) tot rust wil komen.

Deze stijl, ontwikkeld door Shiva Rea, brengt de vloeiende bewegingen uit vinyasa yoga en het meer naar binnen gerichte en rustige karakter van yin yoga samen, en is een aangename manier om je energie in balans te brengen.

De yogaworkshops worden gegeven op zondagochtend op 2 locaties:

Matpilates studio Ilse Vandyck, Cardijnlaan 40 in Herentals

Fotostudio 57, Wegvoeringsstraat 57 te Sint-Niklaas

Je dient zelf een matje en een dekentje mee te brengen.  Zorg dat je gemakkelijk zittende kledij aantrekt, eventueel in laagjes.

Thema’s

De seizoenen

Lente

In de lente worden de dagen langer en komt de natuur terug op gang.  De energie stijgt vanuit de aarde omhoog.  De lente hoort bij het houtelement waarin alles tot groei komt.

In deze workshop werken we op lever- en galblaasmeridiaan en doen we twistbewegingen om het lichaam te detoxen.  We bespreken ook  in het kort de voordelen van een detoxkuur.

Na een lange en donkere winterperiode waarin we weinig bewegen en rijkelijk eten, is het geen overbodige luxe om je lichaam te helpen ontgiften van de afvalstoffen die zich opgestapeld hebben. 

19/03/23 van 10u-12u in Vorselaar

26/03/23 van 10u-12u in Lokeren

Aanmelden

Zomer

De zomer is de tijd dat de natuur helemaal tot bloei komt en behoort tot het element vuur; dit staat voor yang, vreugde, activiteit, vrolijkheid en creativiteit.  Vuur heeft ook een transformerende kracht.  

Dit is de tijd om je ideeën vorm te geven en je wijsheid, kennis en creaties te delen met de buitenwereld.

In deze yogaworkshop werken we op hart- en dunnedarmmeridiaan.  We doen een verkoelende ademhaling en verkoelende yogahoudingen.

18/06/23 van 10u-12u in Vorselaar

25/06/23 van 10u-12u in Lokeren

Aanmelden

Nazomer

Deze workshop wordt gegeven na de zomervakantie.

Aan het eind van de zomer verandert het weer: er is nu meer kans op wolken aan de lucht met regenbuien. Dit seizoen heeft een hoge vochtigheidsgraad, waardoor de atmosfeer heel drukkend kan zijn.

Dit is de tijd dat je de vruchten gaat plukken van je ervaringen; dat je ervan leert en erdoor groeit in vrijheid, inzicht en bewustzijn.  Het verwerken, verteren en zo nodig herkauwen van je ervaringen is dus wel van belang, maar als je wegloopt voor het gevoel, blijft het malen in je hoofd.  Klachten als piekeren en zich zorgen maken geven een verstoring in het lichaam; spijsverteringsproblemen zijn een duidelijk signaal hiervan.

In de nazomer staan maag- en miltmeridiaan centraal.  We werken dus op deze meridianen en rond het element aarde.  De buikspiertjes komen ook aan bod.

Nog geen data beschikbaar

Aanmelden

Herfst

Herfst is een periode waarin we ons voorbereiden op de winter.  De energie in de natuur trekt zich langzaam terug en als je afstemt op deze cyclus, keer je ook meer naar binnen.  Deze tijd is uitstekend geschikt om de balans op te maken; het is een tijd van bezinning, van loslaten van oude vormen en ruimte creëren voor nieuwe dingen.

In deze yogaworkshop werken we op long- en dikkedarmmeridiaan en het element metaal.

24/09/2023 van 10u-12u in Lokeren

Aanmelden

Winter

Winter is de periode dat yin volop aanwezig is.  De levenskrachten in de natuur trekken zich terug en bereiden zich voor op nieuwe tijden die eraan komen.  De winter behoort tot het element water en staat voor rust, herstel en inkeer.  Het is een periode om onze batterijen terug op te laden.

In deze yogaworkshop werken we op nier- en blaasmeridiaan en dit op een volledig yinne manier (dus geen yange houdingen).

 

17/12/2023 van 10u-12u in Lokeren

Andere thema’s

Open your heart

Hartopeners voor een diepere verbinding met jezelf.

Deze workshop wordt gegeven in de periode rond Valentijn.  

Valentijn is het feest van de liefde: dé uitgelezen dag om je hart te openen, liefde te geven en te ontvangen.

Het basisthema in ons leven is liefde; in alle culturen symboliseert het hart dit gevoel.

Deze workshop is niet alleen een kans om fysiek en emotioneel je hart te openen, maar het is ook ontzettend leuk om dit samen met vriendin, je partner, zus of moeder te doen. Dus waarom niet samen genieten van deze ervaring?

Tijdens deze workshop richten we ons specifiek op hartopeners, waarbij we het borstgebied, schouderbladen, het volledige schoudergebied en de armen gaan loswerken. Een heerlijke manier om ruimte te creëren en lichtheid te brengen in deze gebieden.

We eindigen de les met een liefdevolle hartmeditatie.

11/02/24 van 10u-12u in Sint-Niklaas

18/02/24 van 10u-12u in Herentals

Aanmelden

Happy feet

In deze yogaworkshop gaan we onze voetjes de aandacht geven die ze verdienen. Onze voeten hebben veel te verduren; ze dragen ons lichaam de hele dag door. Daarbij werkt de voet samen met spieren, pezen en botten.  

Maar je voet is meer dan een systeem om je te verplaatsen. Er liggen ook reflexzones en acupunctuurpunten op onze voeten die overeenkomen met alle delen van je lichaam. Het bewerken van deze zones zorgt ervoor dat het lichaam zich ontspant en bevordert de doorbloeding. Bovendien stimuleert het de afvoer van afvalstoffen. Dat is goed voor je: stress en klachten kunnen daardoor verminderen.

Yoga is bij uitstek geschikt om de voeten gezond, gespierd en soepel te houden.

In deze yogaworkshop maken we de voeten goed los.  We doen veel houdingen om de voeten en de benen te trainen, alsook wat balansoefeningen.

23/04/23 van 10u-12u in Vorselaar

30/04/23 van 10u-12u in Lokeren

Aanmelden

New Year, new moon

De eerste nieuwe maan van het nieuwe jaar en tevens begin van het Chinese Nieuwjaar.  Dit is het ideale moment om met je dromen en doelen aan de slag te gaan.  Tijd om los te komen van tradities, oude gewoonten en maatschappelijke normen.  Geef je jezelf de ruimte om je ware, unieke zelf te zijn?

Bij deze nieuwe maan doen we een lunar flow om de energieën in balans te brengen en tot rust te komen.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Aanmelden

Healthy Spine

Ook soms last van je nek en/of rug?

In deze yogaworkshop bekijken we in het kort de anatomie van de wervelkolom en leg ik aan de hand van foto’s uit waarom de ene sommige houdingen wel kan en de andere dit nooit zal kunnen, ook al oefent deze laatste nog zo lang.

We maken de bindweefsels van de rug los op een foamrol en doen houdingen om zowel nek, gebied tussen schouderbladen en onderrug los te zetten. 

19/11/2023 van 10u-12u in Lokeren

Aanmelden

Sun salutation (surya namaskar)

Tijdens deze yogaworkshop doen we zonnegroeten.  Een zonnegroet is een serie yogahoudingen die vloeiend achter elkaar worden uitgevoerd.   Als je een zonnegroet doet, train je alle grote spiergroepen en verbrand je ook nog eens behoorlijk wat calorieën.  Zonnegroeten doen zorgt voor heel wat voordelen. 

Verschillende zonnegroeten komen aan bod en je krijgt er achtergrondinformatie over. 

We starten met de basis en doen eerst alle houdingen apart, daarna oefenen we verschillende zonnegroeten.  

Na de workshop ontvang je een uitprint zodat je thuis zelf aan de slag kan. 

Voorlopig geen data

Aanmelden