Waarom zou je detoxen?

door | 16-03-23

Detoxen, het reinigen van je lichaam van gifstoffen, is de laatste jaren steeds populairder geworden. Er zijn hiervoor talloze detox-programma’s, sapkuren en supplementen op de markt. Maar waarom zou je detoxen? In deze blog zal ik uitleggen wat detoxen is en waarom het nuttig kan zijn voor je gezondheid.

Wat is detoxen?

Detoxen, of ontgiften, is het proces waarbij je je lichaam ontdoet van gifstoffen. We komen in contact met ontelbare gifstoffen afkomstig van voeding, drank, luchtvervuiling, cosmetica, huishoudelijke producten, electromagnetische straling en andere bronnen. Het lichaam heeft natuurlijke mechanismen om deze gifstoffen af te voeren, zoals de lever, de nieren, de longen, de darmen, de huid en de lymfen. Maar soms kan het lichaam overweldigd raken door de hoeveelheid gifstoffen, waardoor ze zich kunnen ophopen en schade kunnen veroorzaken aan het lichaam.

Hoe kun je detoxen?

Er zijn verschillende manieren om te detoxen, zoals:

 1. Sapkuren: Bij een sapkuur drink je alleen groente- en fruitsappen gedurende een bepaalde periode. 
 2. Vasten: Bij vasten eet je helemaal niets gedurende een bepaalde periode. 
 3. Dieetveranderingen: Door bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen en meer gezonde voedingsmiddelen toe te voegen, kun je je lichaam helpen ontgiften.
 4. Detox supplementen: Er zijn verschillende supplementen op de markt die het lichaam helpen bij het ontgiften van het lichaam, zoals spirulina, mariadistel, NAC, glutathion, MSM.

Het is belangrijk om te beseffen dat ons lichaam constant wordt blootgesteld aan gifstoffen en dat het verminderen van deze blootstelling de beste manier is om het lichaam te helpen deze gifstoffen te verwerken. Dit kan worden bereikt door het eten van biologisch voedsel, het verminderen van blootstelling aan luchtvervuiling, het vermijden van het roken van sigaretten en het beperken van alcoholgebruik, en door het kiezen van natuurlijke huishoudelijke producten en natuurlijke huidverzorging. 

Tijdens het detoxen is het belangrijk om te weten welke voeding je het best kunt vermijden en welke voeding je lichaam kan ondersteunen bij het ontgiften. Hieronder vind je enkele tips:

Voeding om te vermijden tijdens het detoxen:

 1. Bewerkt voedsel: Bewerkt voedsel bevat vaak kunstmatige ingrediënten, conserveringsmiddelen en additieven die het lichaam extra belasten.
 2. Suiker en zoetstoffen: Suiker kan het immuunsysteem verzwakken en het lichaam belasten. Zoetstoffen zoals aspartaam kunnen ook schadelijk zijn voor het lichaam.
 3. Cafeïne: Cafeïne kan leiden tot uitdroging en extra stress op het lichaam.
 4. Alcohol: Alcohol kan het lichaam uitdrogen en het lever- en nierfunctie belasten.
 5. Witmeelproducten

Voeding die kan helpen bij het detoxen:

 1. Verse groenten en fruit (liefst bio): vooral knoflook, bieslook, prei, waterkers, koolsoorten, groene bladgroenten zoals spinazie, peterselie, asperges, komkommer, wortelen, rode biet, appelen, bessen, druiven
 2. Peulvruchten: goede bron van eiwitten, vezelrijk en lage glycemische index.
 3. Water: essentieel voor het ontgiftingsproces omdat het de nieren en lever helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
 4. Groene thee en/of detoxthee
 5. Gezonde vetten: zoals olijfolie, avocado en noten/zaden/pitten helpen het lichaam bij het absorberen van voedingsstoffen en helpen bij het ontgiftingsproces.

Bijkomende tips voor het detoxen:

 1. Neem wisseldouches (afwisselend warm en koud)
 2. Neem een (voet)bad met epsomzout of dodezeemineralen
 3. Borstel je huid droog
 4. Ga naar de sauna
 5. Beweeg minstens 30 min/dag
 6. Doe aan yoga en meditatie
 7. Let bewust op je ademhaling (zorg dat je diep genoeg ademt en goed uitademt)
 8. Boek een massage of voetreflexologie

Waarom is detoxen nuttig?

Detoxen kan verschillende voordelen hebben voor je gezondheid:

 1. Verwijderen van gifstoffen: Door het detoxen worden gifstoffen uit je lichaam verwijderd, waardoor je lichaam beter kan functioneren en je je over het algemeen beter voelt.
 2. Verbeteren van de spijsvertering: Detoxen kan de spijsvertering verbeteren, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en je minder last hebt van een opgeblazen gevoel, gasvorming en constipatie.
 3. Verbeteren van de huid: Detoxen kan de huid verbeteren, doordat gifstoffen worden afgevoerd en ontstekingen worden verminderd. Hierdoor kan de huid er gezonder en stralender uitzien.
 4. Versterken van het immuunsysteem: Detoxen kan het immuunsysteem versterken, doordat het lichaam wordt ontdaan van gifstoffen die het immuunsysteem anders kunnen belasten.
 5. Verhoogt de energie: Detoxen kan helpen bij het verhogen van de energie omdat het lichaam zich kan ontdoen van gifstoffen die de stofwisseling kunnen vertragen.
 6. Verbetert de slaap: Detoxen kan helpen bij het verbeteren van de slaap omdat het lichaam zich kan ontdoen van gifstoffen die de slaap kunnen verstoren.
 7. Vermindert ontstekingen: Detoxen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam omdat het lichaam zich kan ontdoen van gifstoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken.
 8. Gewichtsverlies: Detoxen kan helpen bij gewichtsverlies, doordat het lichaam wordt ontdaan van gifstoffen die zich kunnen ophopen in vetweefsel.

Redenen genoeg dus om eens een detoxkuurtje in te lassen. 

Detoxen kan een nuttige manier zijn om het lichaam te helpen bij het ontgiften en verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een detoxprogramma geen vervanging is voor een gezonde levensstijl en dat het raadplegen van een arts altijd aanbevolen wordt voordat je begint met een detoxprogramma, zeker als je gezondheid niet optimaal is.