Het Belang van Vertragen: Tijd bewust ervaren en genieten

door | 12-08-23

Inleiding

In onze huidige hectische tijd hebben velen van ons het gevoel dat ons leven aan ons voorbij dendert. We haasten ons voortdurend en dit heeft gevolgen voor onze gezondheid en ons welzijn. Mensen die constant gehaast zijn, lijden vaker aan rug- en hoofdpijn, stijve schouders en verkrampte nekspieren dan zij die een rustigere levensstijl hanteren.

De trend van snelheid

Het is tegen de trend in om het wat rustiger aan te doen, want snelheid lijkt tegenwoordig alles te bepalen, of het nu gaat om een snelle wifiverbinding, online winkelen of de snelweg. Het gevoel van gejaagdheid is zo normaal geworden dat het voor velen niets bijzonders meer is en nauwelijks het vermelden waard. Onze dagelijkse race begint al ‘s morgens vroeg, wanneer de wekker ons ruw uit onze droomwereld rukt. Maar hebben we ons ooit afgevraagd of dit tempo wel bij ons past?

Tijdswinst of tijdverlies?

Er bestaat geen twijfel over dat we tegenwoordig sneller vooruitgaan dan honderd jaar geleden. De vraag die we onszelf echter moeten stellen, is of we daardoor werkelijk meer tijd hebben gewonnen. Hebben tijdbesparende uitvindingen zoals e-mail, vaatwasmachines, elektrische tandenborstels en jumbojets ons daadwerkelijk meer tijd gegeven om te leven? Helaas eten we nu sneller, slapen we slechter, brengen we minder tijd buiten door en verliezen we het vermogen om van het leven te genieten.

Tijd bewust ervaren

Ongeveer de helft van alle mensen voelt zich tegenwoordig gejaagd en buiten adem. Tijd is relatief, maar het is belangrijk om tijd bewust te ervaren en deze voor onszelf te gebruiken. Vrije tijd is bij uitstek geschikt hiervoor. Het klinkt bijna hetzelfde als vrijheid, maar hoeveel vrijheid geeft vrije tijd ons werkelijk? Hoe ziet jouw balans eruit? Heb je voldoende tijd genomen voor de dingen die werkelijk essentieel zijn voor jou?

Tips om te vertragen

Hier zijn enkele tips om te vertragen:

  1. Beperk digitale afleiding: Zet je telefoon op stil, beperk de tijd die je op sociale media doorbrengt en verminder de hoeveelheid informatie die je consumeert. Dit helpt je om meer in het moment te zijn en te genieten van de wereld om je heen.
  2. Leer “nee” te zeggen: Wees selectief in het aannemen van verplichtingen. Leer grenzen stellen en zeg vaker “nee” tegen dingen die je tijd en energie opslokken zonder dat ze werkelijk belangrijk voor je zijn.
  3. Vertraag je dagelijkse routine: Doe bewust alles langzamer, van het eten van je maaltijden tot het uitvoeren van huishoudelijke taken. Door de snelheid te verminderen, kun je meer genieten van de kleine dingen in het leven.
  4. Maak tijd voor reflectie: Plan regelmatig momenten in waarin je reflecteert op je leven, doelen en waarden. Dit kan in de vorm van dagboekschrijven, wandelen in de natuur of gewoon stille tijd om na te denken. Reflectie helpt je om bewuster te worden van wat echt belangrijk voor je is en kan je helpen om keuzes te maken die in lijn zijn met je waarden.
  5. Geniet van de kleine dingen: Neem de tijd om te genieten van de kleine momenten in het leven. Dit kan zijn door bewust te proeven van je eten, te luisteren naar muziek, te genieten van een wandeling in de natuur of simpelweg te glimlachen naar een vreemde. Door je aandacht te richten op het hier en nu, kun je de schoonheid en vreugde in het alledaagse leven waarderen.
  6. Plan vrije tijd en ontspanning: Maak bewust tijd vrij in je schema voor activiteiten die je energie geven en waar je van geniet. Reserveer momenten waarin je niets hoeft te doen en gewoon kunt zijn. Dit kan betekenen dat je tijd vrijmaakt voor hobby’s, quality time met geliefden of gewoon ontspannen zonder een specifiek doel. Door vrije tijd te waarderen, geef je jezelf de ruimte om te vertragen en te herstellen.

Conclusie

Het belang van vertragen kan niet genoeg benadrukt worden in onze moderne samenleving. Het stelt ons in staat om bewust te leven, te genieten van de momenten en te focussen op wat werkelijk belangrijk voor ons is. Dus neem de tijd, vertraag en ervaar het leven ten volle.