Waarom op reis? Ontdek de wereld en jezelf!

door | 29-07-23

Het is zomervakantie en zoals elk jaar vertrekt het merendeel van de bevolking op reis. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Voor de één is het een ontsnapping aan de sleur van de werkdagen, terwijl de ander juist wordt aangetrokken door het avontuur en de spanning die reizen met zich meebrengt. Wat de reden ook is, reizen biedt de mogelijkheid om een leven te ontdekken dat we nog niet kennen, om nieuwe ervaringen op te doen en onszelf uit te dagen.

De ervaring van reizen hangt echter af van de manier waarop we ernaar kijken. Als we goed kijken, kan zelfs de meest alledaagse gebeurtenis avontuurlijk worden. Aan de andere kant, als we slecht kijken, kan zelfs de meest spannende reis saai lijken. Het draait niet alleen om de reis zelf, maar vooral om de reiziger.

Het is de manier waarop we naar de wereld om ons heen kijken die bepaalt of we de prachtige gebeurtenissen opmerken, of niet. In onze dagelijkse routine thuis raken we vaak gevangen, waardoor we niet langer de kleine wonderen om ons heen waarderen. We zitten vast in een eindeloze herhaling, waardoor we op automatische piloot functioneren en onze zintuigen geleidelijk worden uitgeschakeld. We voelen niet langer de zachtheid van ons bed, proeven niet meer de verrukking van ons eten, noch merken we de dansende vlinders in onze tuin op of de kleurrijke regenbogen die verschijnen.

Op het moment dat we beseffen dat we vastzitten in een sleur, is het tijd om op reis te gaan. Reizen is vooral een manier om wakker te worden: de hitte voelt anders, de kou is niet zoals thuis en de mensen klinken en ruiken anders. Reizen is een reset voor al onze zintuigen. Het is als een koevoet waarmee vastgevroren emoties en vastgeroeste gedachten worden losgewrikt. Wanneer je reist, word je weer een mens met een lichaam. Je hoofd suist van de hoogte, je ogen doen pijn door het verblindende licht. Je lichaam ruikt naar zweet en je haren zijn bedekt met stof van de wegen. Je voelt je weer compleet en klaar om van alle kanten geraakt te worden. Reizen maakt ons weer ontvankelijk en onafhankelijk. Het leert ons relativeren.

Het stelt ons in staat om bij thuiskomst in tranen uit te barsten bij de schoonheid van ons eigen bekende landschap, de bekende straten en de vertrouwde geluiden. Reizen opent onze ogen voor de schitterende details die we eerder over het hoofd zagen, zelfs in ons dagelijks leven: de bemoedigende glimlach van een vreemdeling, het melodieuze gezang van vogels in de vroege ochtend, de betovering van een zonsondergang die de lucht in vuur en vlam zet. Het herinnert ons eraan dat er in elke dag kostbare momenten verscholen liggen, zelfs in de vertrouwde omgeving van thuis.

Dus kijk, ontdek en verwonder. Er is nog een hele wereld te ontdekken, zowel buiten je als binnenin jezelf. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je reiservaring te halen:

  1. Wees open en nieuwsgierig: Sta open voor nieuwe ervaringen, ontmoet nieuwe mensen en laat je verrassen door het onverwachte.
  2. Verlaat je comfortzone: Stap uit je dagelijkse routine en probeer nieuwe dingen. Doe activiteiten die je normaal gesproken niet zou doen en geniet van de vrijheid van het ontdekken.
  3. Neem de tijd: Haast je niet van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Neem de tijd om te genieten van de omgeving, de cultuur en de mensen.
  4. Leer de lokale taal en gebruiken: Een beetje kennis van de lokale taal en enkele basisgewoonten tonen respect en kunnen je helpen om beter contact te maken met de lokale bevolking.
  5. Documenteer je reis: Schrijf een reisjournaal, maak foto’s of houd een blog bij om je herinneringen vast te leggen en te delen met anderen.
  6. Reis duurzaam: Respecteer de natuur, de cultuur en de lokale gemeenschappen die je bezoekt. Kies voor milieuvriendelijke transportmiddelen en ondersteun lokale ondernemers.

Dus ga op reis, ontdek de wereld en ontdek jezelf! Je zult versteld staan van de schoonheid en de mogelijkheden die je zult tegenkomen tijdens je avontuurlijke reis.