Tips voor de nazomer: In balans komen met maag- en miltmeridiaan

door | 26-08-23

Inleiding

De nazomer is een overgangsperiode tussen de zomer en de herfst, waarin het weer verandert en de natuur zich voorbereidt op de komende winter. Dit seizoen staat centraal rondom de maag- en miltmeridiaan, die een belangrijke rol spelen in ons lichaam. In dit blog geef ik je tips om in balans te komen tijdens de nazomer en te profiteren van deze energetische verschuiving.

De nazomer en het element aarde

Het nazomerseizoen wordt gekenmerkt door een hoge vochtigheidsgraad en veranderingen in het weer. Na de hitteperiode van de zomer kunnen er nu meer wolken aan de lucht verschijnen, samen met regenbuien. Deze vochtigheid kan een drukkend gevoel in de atmosfeer veroorzaken, waardoor je je loom en lui kunt voelen. Het element aarde staat centraal in dit seizoen en biedt stabiliteit en kracht om je zeker en standvastig te voelen.

Voorbereiding op de herfst

De nazomer is een tijd waarin de meeste planten en bomen volgroeid zijn en de natuur zich voorbereidt op de herfst. Het is ook een periode van overvloedige oogsten van vruchten en groenten, die nodig zijn om voldoende voedsel te hebben tijdens de lange wintermaanden. In het verleden werden grote voorraden graan en vruchten opgeslagen en gedroogd om de winter door te komen.

Balans opmaken en ervaringen plukken

Net zoals de natuur zich voorbereidt op verandering, is het ook een tijd voor persoonlijke reflectie. Het is belangrijk om balans op te maken en de vruchten te plukken van je ervaringen. Leer ervan en groei in vrijheid, inzicht en bewustzijn. Het verwerken en verteren van ervaringen is essentieel, maar het is niet genoeg om alleen met je hoofd te denken. Als je je emoties negeert, blijven ze malen in je hoofd.

Maag- en miltmeridiaan in de nazomer

In dit seizoen spelen de maag- en miltmeridiaan een cruciale rol. Wanneer deze energieën uit balans zijn, kunnen spijsverteringsproblemen optreden. De maag is verantwoordelijk voor het afbreken van voedsel en het vermengen met spijsverteringssappen, terwijl de milt een belangrijke rol speelt in de aanmaak van nieuwe bloedcellen en antilichamen.

Emotionele verwerking en energiebalans

Om de energie van de maag- en miltmeridiaan in balans te brengen, is het belangrijk om je emoties en gevoelens te verwerken, net zoals voedsel wordt verteerd. Als dit niet gebeurt, kan er stagnatie ontstaan, wat leidt tot piekeren en zich zorgen maken, en andere fysieke klachten zoals verlies van eetlust, maagklachten en een opgezette buik.

De milt is bijzonder gevoelig voor vocht en kan uit balans raken. Dit kan resulteren in een droge, vochtarme huid of juist overtollig vocht, zoals oedeem of ophoping van afvalstoffen.

Gezondheidsadviezen voor de nazomer

Om jezelf in balans te brengen tijdens de nazomer, is het belangrijk om voeding te kiezen die aansluit bij dit seizoen. De kleur geel en de zoete smaak zijn kenmerkend voor deze periode. Kies voor aardevoedingsmiddelen zoals pompoen, wortel, zoete aardappel en onbewerkte suikers. Vermijd wit meel en geraffineerde suiker, omdat deze voedingsmiddelen uit balans kunnen brengen.

Hier zijn enkele gezondheidsadviezen om in harmonie te blijven tijdens de nazomer:

 1. Zorg voor ritme in je eet- en leefpatroon. Streef naar regelmatige tijden voor maaltijden en voldoende rust.
 2. Begin de dag met een warm ontbijt om je spijsvertering te ondersteunen.
 3. Overweeg een reinigingskuur om afvalstoffen van de zomer- en vakantieperiode op te ruimen. Drink voldoende water om het proces te ondersteunen.
 4. Kalmeer je zenuwstelsel met thee van Sint-Janskruid, kamille, passiebloem of linde. Vermijd het gebruik van koffie en prikkelende kruiden.
 5. Eet groenten en fruit van het seizoen, zoals pompoen, wortel en zoete aardappel. Deze voedingsmiddelen ondersteunen het aarde-element.
 6. Drink thee van venkel en zoethout om de spijsvertering te bevorderen.
 7. Voeg kruiden toe zoals kaneel, vanille en saffraan om warmte en harmonie te brengen.
 8. Gebruik zoetmiddelen zoals honing en ongeraffineerde rietsuiker in plaats van geraffineerde suiker.
 9. Beweeg regelmatig en doe ademhalingsoefeningen om je energie naar beneden te brengen en te aarden. Lichaamsbeweging, vooral been- en voetoefeningen, kan helpen om je aandacht uit je hoofd te halen.
 10. Verwen jezelf met een voetbad met etherische oliën of zout, of masseer je voeten om de energie naar beneden te brengen.
 11. Reinig je huid met een kleipakking en scrub om onrustige huid te kalmeren.
 12. Maak regelmatig een wandeling en geniet van de kleuren en geuren om je heen.
 13. Breng de gele kleur in je huis met een mooie bos zonnebloemen, wat symbool staat voor de nazomer.

Door deze tips in je dagelijks leven toe te passen, kun je de nazomer omarmen en in balans komen met de maag- en miltenergie. Geniet van dit seizoen van overvloed en bereid je voor op de komende herfst.