De gezonde krachtpatsers van de lente: waarom asperges een must-have zijn voor je dieet

door | 13-05-23

Asperges zijn niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend gezond. Laten we eens kijken naar de voedingsstoffen die deze groente bevat.

Gezondheidsvoordelen van asperges

Asperges zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Daarnaast zijn ze een goede bron van foliumzuur, dat belangrijk is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij ongeboren baby’s en ook helpt bij de productie van rode bloedcellen. Asperges bevatten ook verschillende mineralen zoals kalium, fosfor en calcium, die belangrijk zijn voor een gezonde botdichtheid.

Maar dat is niet alles. Asperges zijn ook een goede bron van voedingsvezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten asperges ook antioxidanten, zoals vitamine E en selenium, die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam en het verminderen van het risico op kanker.

Waarom zou je asperges moeten eten?

Afgezien van alle gezondheidsvoordelen, zijn asperges ook gewoon ontzettend lekker! Ze worden niet voor niets het witte goud genoemd.  Ze hebben een unieke, milde smaak en zijn veelzijdig in de keuken. Of je ze nu roostert, grillt, stoomt of kookt, asperges zijn altijd een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd.

Bovendien is het seizoen voor asperges maar kort, dus waarom zou je niet profiteren van deze heerlijke groente terwijl het nog kan? Asperges zijn een perfecte keuze voor een gezonde en smakelijke maaltijd.

Een heerlijk aspergerecept

Nu we weten waarom asperges zo gezond zijn en waarom we ze zouden moeten eten, is het tijd voor een heerlijk recept. Dit recept is niet alleen gezond en lekker, maar ook nog eens heel gemakkelijk te maken!

Asperges in witte saus met gerookte zalm en bieslook, geserveerd met pasta.

Ingrediënten:

 • 500g asperges
 • 300g pasta
 • 200g gerookte zalm
 • 50g boter
 • 50g bloem
 • 500ml melk
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels bieslook, fijngehakt
 • Zout en peper naar smaak
 • Een blokje visbouillon

Bereidingswijze:

 1. Schil de asperges met een dunschiller en snijd de harde uiteinden eraf. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2-3 cm.
 2. Kook de asperges in een grote pan met licht gezouten water gedurende 5-8 minuten, of tot ze zacht zijn. Giet ze af en zet ze opzij.
 3. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 4. Terwijl de pasta kookt, maak je de witte saus. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze kort tot deze geurig is.
 5. Voeg de bloem toe aan de pan en roer goed om de bloem te mengen met de boter en knoflook. Blijf roeren gedurende 1-2 minuten om de bloem te koken en de roux te maken.
 6. Voeg de melk geleidelijk aan de pan toe en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Voeg het blokje visbouillon toe. Laat de saus 5-10 minuten sudderen, of tot deze dik genoeg is.
 7. Voeg de asperges en gerookte zalm toe aan de saus en verwarm alles nog eens goed door.
 8. Voeg de bieslook toe en breng op smaak met zout en peper.
 9. Serveer de pasta op borden en schep de aspergesaus er overheen. Bestrooi met extra bieslook om te garneren, indien gewenst.

Eet smakelijk!